歐洲客家文化協會
European Hakka Cultural Association

Adres

Steenstraat 48
6828 CL - Arnhem Netherlands

Telefoon

The Netherlands:
+31 6 24 662 526

Email

info@europeanhakka.com

Publicaties William Man A Hing

Surinaamse expats in Hong Kong

Met het schip Tricolor werd 1866 het eerste contingent van 493 Chinese arbeiders vanuit Hong Kong in Suriname afgeleverd. De werving en verscheping werd verzorgd door de Surinaamsche Immigratie Maatschappij n.v. (SIM) die 1865 in Nederland was opgericht met het doel voor rekening van derden werkkrachten in het buitenland te werven en te vervoeren naar Suriname. Er volgden tot en met 1869 nog zes van zulke verschepingen van de SIM naar de plantagehouders in de Westindische kolonie.

Hoe de families Chin On en Tjon in Suriname belandden

In van God verlaten oorden Shenzhen Hongkong Paramaribo Den Haag Rotterdam: Een Erfenis van Overzeese Expansie van Carla Tjon de wederwaardigheden van twee families die in de vorige eeuw vanuit China naar Suriname emigreerden en waarvan een deel later naar Nederland overkwam. De achtergronden van de migratie blijken, zoals ook aangegeven door de auteur, te maken te hebben met een aantal onrustige en gewelddadige ontwikkelingen in China.

Over

William Leonard Man A Hing is een Surinaams-Nederlands jurist, beeldend kunstenaar en surinamist, werkzaam in Nederland. Zijn publicaties gaan merendeels over de geschiedenis, genealogie en naamgeving van de Chinese Surinamers. Wikipedia

Geboren: 
1937 (87 jaar)
 

Van Pandjesbaas Tjong Kon Fong tot Bioscoopmagnaat

Slechts weinig is bekend van Surinaams-Chinese personen die vanuit Suriname (opnieuw) zijn geëmigreerd. Sommigen zijn naar China teruggekeerd, anderen weer hebben zich in Hong Kong, Taiwan, Nederland dan wel de Verenigde Staten van Amerika gevestigd. Tot hen behoort een aantal figuren die zich in hun (nieuwe) vaderland op de een of andere manier hebben onderscheiden.

Zoektocht naar voorouders en repatrianten

In de uitgave The Chinese in Me (1) is een uitvoerig verslag opgenomen van een georganiseerde groepsreis van Surinaams-Chinese nazaten naar China op zoek naar de herkomst van voorouders en mogelijke verwanten. Dat voor een dergelijke onderneming een behoorlijke voorbereiding en onderzoek vereist is spreekt voor zich. Van de betrekkelijk bescheiden Chinese bevolkingsgroep zijn weinig persoonlijke gegevens

Wijziging Surinaams-Chinese geslachtsnamen

Bij het onderzoek naar Surinaams-Chinese namen valt op dat sommige namen reeds generaties lang ongewijzigd worden gevoerd en overgedragen. Hier is niet bekend een overheidsbeleid dat erop gericht is slechts “inheemse namen” te doen dragen, zoals het geval is voor Chinese personen in Indonesië. Of een soort terug-naar-de-roots beweging die oorspronkelijke Afrikaanse namen propageert voor Afro-personen, bijv. in Guyana.

zh_TW繁體中文