歐洲客家文化協會
European Hakka Cultural Association

Adres

Steenstraat 48
6828 CL - Arnhem Netherlands

Telefoon

The Netherlands:
+31 6 24 662 526

Email

info@europeanhakka.com

Traditionele bezienswaardigheden van Azië in Nederland

Hehua boeddhistische tempel (Amsterdam)

De Hehua Tempel (Héhuá Sì) is de enige Chinese boeddhistische tempel in Nederland, en de grootste traditionele Chinese tempel in Europa. Hij staat middenin de Chinese buurt in Amsterdam, aan de Zeedijk. De naam is een variant op het Chinese woord voor Lotus (héhuā), maar het tweede karakter in de naam is het karakter voor China, niet voor bloem. Héhuá betekent dan ook ‘Nederland-China’; de Chinese tempel in Nederland, dus.

In en rondom deze tempel vindt jaarlijks de viering van Chinees Nieuwjaar in Amsterdam plaats. De grootste en meest bijzondere viering in deze tempel is echter de jaarlijkse Boeddha-dag (Vesakha) in de lente. Deze dag wordt het boeddhabeeld uit de Hehua tempel in een processietocht naar de Nieuwmarkt gedragen, onder begeleiding van boeddhistische zang. Ook zijn er die dag drakendansen en worden er symbolische objecten aan Boeddha geofferd.

Chinese tuin (Groningen)

In 1986 bezocht een Groningse handelsmissie verschillende steden in China. Tijdens een bezoek aan een restaurant bij de Long Hua tempel in Shanghai zei een van de leden van de missie dat ze ’zoiets ook in Groningen moesten hebben’. En zo geschiedde het. Meester Le Wei Zong, de beroemde stadstuinarchitect van Shanghai, maakte tijdens een bezoek aan de Hortus de eerste ontwerpen. Shanghai stelde bouwmaterialen beschikbaar en Nederland de benodigde fondsen.

Vrijwel al het materiaal waarmee de Chinese tuin is opgebouwd werd vanuit China naar Nederland verscheept, van de stenen in de tuin en het hout van de paviljoens tot het meubilair van het Kreunen van de Draak Theehuis. Zeven maanden lang legden tientallen Chinese werklieden het park grotendeels met de hand aan, want ‘Wat je met de hand maakt, daar kun je je ziel inleggen’. Het resultaat van deze samenwerking tussen Nederland en Shanghai is de prachtige Chinese tuin Het Verborgen Rijk van Ming die op 12 april 1995 officieel werd geopend door H.M. koningin Beatrix.

Waan je in Japan in de Japanse tuinen in (Amsterdam)

Amstelpark in Amsterdam (stadsdeel Zuid, voormalige hofstede Amstelrust) is in 1972, samen met een deel van het Beatrixpark, aangelegd als de eerste tuinbouwtentoonstelling ter wereld, de Floriade, die 5 miljoen bezoekers trok. Het Amstelpark park meet 7.000 are. Aan de grote vijver ligt de Japanse tuin, groot circa 20 are. Naar aanleiding van de viering van de 400-jarige relatie van Nederland met Japan is in 2001 besloten de tuin volledig te renoveren. De nieuwe lage beplanting bestaat onder andere uit maagdenpalm die prachtige bloemen krijgen in het voorjaar. Dit is gecombineerd met hoge bomen. Ook zijn er enkele bonsaiboompjes neergezet en is er wat zwart bamboe bij geplant, aldus de website amstelpark.info.

nl_NLNederlands